MARTIN STREL – AKTUALNI SVETOVNI REKORDER

Martin Strel je poklicni maratonski plavalec in večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih progah.

Martin Strel je aktualni svetovni rekorder. Preplaval je 5.268 kilometrov Amazonke od njenega izvira v Peruju do izliva v morje v Braziliji. Premagal je piranje, anakonde, pirate …, prestavil meje vzdržljivosti človeškega telesa in hkrati svet opozoril na uničevanje deževnega pragozda, ki vpliva na celoten planet.

Med njegove najodmevnejše dosežke sodi plavanje po celotnem toku največjih svetovnih rek. Leta 200 je preplaval reko Donavo. Leta 2002 je od izvira do izliva preplaval reko Mississippi in s tem postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskih plavanjih. Leta 2004 plaval po reki Jangce, je v 51 dneh preplaval 4003 kilometre in presegel rekord iz Mississippija. Leta 2003 je bil nominiran za prestižno športno nagrado laureus v kategoriji alternativna športna oseba leta. Doslej je bil štirikrat vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2009 je režiser John Maringouin o njem posnel dokumentarni film z naslovom Big River Man (Veliki rečni mož).

Sodelovanje tistih, ki jih svet ne razume omogoča, da na koncu svet to vsaj spoštuje. Vsekakor so njegovi uspehi zasluga njegovega navdiha, ekstremnih odrekanj in vztrajnosti, ki je ne premore večina ljudi.

Martin Strel je večkrat povedal in napisal, da v kolikor ne bi bilo Tehnologij Poznik bi on danes ne bil več med živimi.

Kdor toliko časa prebije v vodi jo mora razumeti in rad imeti. Martin je prepričan, da se voda obnaša tako kot ji je prav in nam ne škodi če mi njej nič slabega ne želimo.

Kdor govori o norih stvareh nima sogovornikov, ko pa mu uspe drugi znorijo in ga nosijo po rokah!

Martin si je svobodo priplaval

Kdor zna uporabljati energijo mu je le ta v korist

Martin Strel je prestavil meje vzdržljivosti človeškega telesa in hkrati svet opozoril na uničevanje deževnega pragozda, ki vpliva na celoten planet.